Periodontoloji
Periodontoloji diş ve dişi çevreleyen destek dokularda meydana gelebilecek hastalıkların teşhisi, tedavisi ve idamesinden sorumlu olan bir diş hekimliği dalıdır.
Genellikle ağız ve diş bakımının yetersiz olmasına bağlı diş ve çevre dokularda biriken plaklar diş eti iltihabına sebep olmakla birlikte bazen diyabet, gebelik, menopoz, kardiyovasküler hastalıklar gibi sistemik durumlardan da etkilenebilir.
Tedavi edilmediği durumlarda diş etindeki iltihap ilerleyerek alttaki kemik dokuda da harabiyete sebep olabilir ve hiç çürük olmasa dahi diş kaybıyla sonuçlanabilir. Erişkin hastalarda diş kayıplarının sebebi büyük oranda tedavi edilmemiş periodontal hastalıklardır. Sağlıklı diş etleri portakal kabuğu görünümünde sert, kıvamlı, soluk pembe renkte olmalıdır. Bir şey yerken veya fırçalama yaparken diş etlerinde meydana gelen ufak bir kanama ya da koku diş eti hastalığının habercisi olabilir. Yapılacak tüm estetik işlemlerden (lamine, kron, vs.) konsarvatif işlemlerden (dolgu gibi) ve protetik işlemlerden önce, dişi saran periodontal dokular mutlaka değerlendirilmelidir, aksi halde sağlıksız bir periodontal doku üzerine yapılacak tüm işlemler başarısızlıkla sonuçlanmaya mahkumdur.