Ortodontik Tedavi

Çapraşık diş ve uyumsuz çene ilişkilerini tespit ve tedavi eden diş hekimliği dalına ortodonti denir. Amaç çene kemiği ve dişlerin doğru yerde konumlanmasını sağlamaktır.

Ortodontik tedaviyle birlikte;

- Estetik bir gülüş elde edilmiş olur, buda hastanın özgüvenini artırır.

- Dişler daha kolay temizlenebilir hale gelir ve çapraşıklığa bağlı çürük ve dişeti problemlerinden korunulmuş olur.

- Çene eklemi ve dişlere gelecek çiğneme kuvveti orantılı bir şekilde dağıtılmış olur

- Hasta daha etkin çiğneme sağlayarak gelişebilecek sindirim sistemi problemlerinden de korunmuş olur

Dişsel ortodontik problemlerde her yaş grubunda hastaya tedavi uygulanabilir. Ancak çeneler arası ilişkini bozuk olduğu gelişimsel problemlerde erken dönemde yapılacak müdahaleler önem taşır, aksi takdirde gelişmini tamamlamış iskeletsel bozukluğu olan bireylerde ortognatik cerrahi adı verilen cerrahi işlemlere başvurmak gerekebilir.

ŞEFFAF PLAK İLE ORTODONTİK TEDAVİ

Artık günümüzde tel tedavisi uygulamalarında belli bir şiddetteki diş çapraşıklıklarını ve dizilim bozukluklarını tedavi etmek mümkündür. Bu tedavi şeffaf plaklar ile yapılır. Öncelikle hasta ağzından alınan ölçü bilgisayar ortamını aktarılır ve burada bir tedavi planı oluşturulur ve bu tedavi planına paralel olarak hastaya özel plaklar hazırlanır. Plaklar ince, şeffaf ve dişi sımsıkı sardığı için dışarıdan bakıldığında farkedilmez, estetiktir. Tel tedavisinde olduğu gibi ekstra plak birikime sebep olmaz, çıkartılıp rahatça temizlenebilir. Ayrıca bir diğer avantajı da tedavi planı bilgisayar ortamında hazırlandığı için hasta daha tedaviye başlamadan önce tedavi sonrasında nasıl bir görünüme sahip olacağını yaklaşık olarak görebilmektedir. Bu da daha kontrollü bir tedavi yöntemi sağlar.

Resim
X